Šárka

Mizuna, Mibuna, Komatsuna, Wasabino

 

DSCN0913

…zní to jako zaklínadlo v prastarém jazyce. Ale kdepak, jedná se o asijskou listovou zeleninu. Vzdáleně jsou tyto rostliny příbuzné křenu. Liší se od sebe chutí a i vzhledem. Chuť mohou mít podobnou kedlubnám, čínskému zelí, křenu či velmi pikantní wasabi. Listy jsou různě velké, kadeřavé, hladké, okrouhlé, rovné…

Mají rády chladnější část roku. Můžeme vysévat do skleníků na začátku března, během dubna a května můžeme sít ven na záhony. Pro podzimní sklizeň vyséváme v srpnu a září. Jsou to nenáročné rostliny.

Letos je pěstuji poprvé a jsou mým favoritem mezi jarní zeleninou. Skvěle se hodí do míchaných salátů s rukolou, hlávkovým salátem, řeřichou, bršlicí.

Inspirací v pěstování mi byla skvělá knížka od manželů Svobodových „Zelenina z ekozahrady“, kde najdete vše o permakulturním zahradničení. Autorka zde píše o zeleném Wasabino: „Když jde rostlina do květu, listy pálí tak, že mně osobně při pojídání skoro lezou oči z důlků.“ Takže kdo má rád pálivé, směle do pěstování Wasabino a dalších asijských hořčic!

DSCN0958

Wasabino

Jarní kopřivová polévka

DSCN0914

Ingredience:

3 hrsti mladých kopřiv

1 cibule

2 mrkve

čerstvé oregano

čerstvá bazalka, bršlice nebo libeček

smetana

sůl, pepř

olej

uvařené vejce a brambory

Postup:

Na oleji (másle) osmahneme cibuli, poté přidáme mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle a též krátce osmahneme. Krátce spaříme kopřivy, které nakrájíme a přidáme do hrnce. Zalijeme vodou. Osolíme. Ke konci přidáme česnek, nakrájenou bršlici, oregano, popř. další bylinky. Můžeme zahustit moukou nebo dětskou krupičkou. Zalijeme smetanou. Podáváme na talíř s pokrájeným uvařeným vajíčkem a brambory.

 

 

Pyrenejský pes proti vlkům

Na deset dní jsme měli možnost hostit dvouměsíční fenku pyrenejského psa, který má sloužit k ochraně ovčího a kozího stáda před vlky. Fenka byla přivezena ze Španělska, kde se narodila ve chlévě mezi ovcemi. Nyní se potřebovala socializovat na stádo, které už má jehňata. Jednodušeji si udělá vztah k jehňatům než k dospělým ovcím. A protože její majitelka ještě jehňata ani kůzlata neměla, byla na pár dní u nás ve stodole mezi ovcemi a malými jehňaty. To aby se nepřerušila její správná výchova, ke které mimo jiné prý patří i zákaz přílišného mazlení. Což bylo velice těžké. Fenka už je u své majitelky. Věřím, že je spokojená a my též, že už si nemusíme odříkávat hlazení tak krásného tvora.

Pořízení pasteveckého psa vnímáme jako dobrou, zodpovědnou cestu ochrany svého stáda. My půjdeme jinou cestou, naše malé stádečko chceme ochránit lepším zabezpečením pastvin vyššími elektrickými ohradníky a eventuálně zavíráním ovcí na noc. Ať vlci loví přemnoženou zvěř v lese a neláká je snadná kořist neochráněných hospodářských zvířat.

 

DSCN0830

 

Zdravější vánoční cukroví

DSCN0426

Ne že by toto cukroví bylo super zdravé, ale určitě je to o něco zdravější varianta ke klasickému vánočnímu cukroví. Tyto tři recepty mám odzkoušené a doporučuji vyzkoušet. Pohankové rohlíčky vypadají svou barvou neobvykle a člověk si na ně musí chvíli zvykat – nyní jsou mým favoritem mezi cukrovími, Filip má ale jiný názor :).

Celozrnné sušenky

1 hrnek mandlí

1 hrnek ovesných vloček

1 hrnek celozrnné mouky

1/2 hrnku oleje

0,3 hrnku medu

lžička skořice, špetka soli

prášek do pečiva

Mandle i vločky rozmixujeme a smícháme s moukou, solí, skořicí a PP. Pak přidáme olej a med, promícháme.

Těsto tvoříme hrudky, které klademe na plech. Do hrudek uděláme prstem důlek, který vyplníme marmeládou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Pohankové rohlíčky

250 g celozrnné pohankové mouky

210 g másla

70 g třtinového cukru

1 vanilkový cukr

100 g mletých ořechů

cukr na obalení

Všechny suroviny zpracujeme na těsto. Necháme odležet několik hodin. Z těsta vytvarujeme válečky o průměru cca 2 cm. Tvarujeme do tvaru rohlíčků. Pečeme na 180 °C 15-20 minut. Teplé obalujeme v cukru.

Celozrnné pracny

250g polohrubé mouky

150g ovesné vločky

150g máslo

120g moučkového cukru

70g slunečnicová semínka

70g dýňová semínka (popř.ořechy)

20g kakao (i méně)

1/2 lžička kardamon

Ovesné vločky lehce opražíme a necháme vychladnout. Pak je v mixéru pomeleme spolu se semínky. Promícháme s moukou, cukrem, kakaem a kardamomem. Přidáme tuk a trochu vody. Necháme 30 minut odležet. Poté plníme do formiček.

Ze stejného těsta si zároveň udělám pracny, ořechy i bábovičky.

Budujeme novou střechu

Protože už na několika místech zatékalo a bylo třeba jednou za dva roky měnit některé staré šablony, rozhodli jsme se vyměnit střechu. A jak to tak bývá, ač měla výměna proběhnout už v červnu… probíhá nyní :). A tak jsme zažili bouři, potopu, vichřici… a stále žijeme!

Když jsme dům před 9 lety koupili, téměř 30 let v něm nikdo nebydlel. To se podepsalo na dřevěné konstrukci střechy. Tam, kde zatékalo, trámy vyhnili – hlavně zhlaví, která koukají ven a cca tři krokve. Jinak vše drží, spojované po staru dřevěnými kolíky, žádné železo, ručně tesané. Ti naši předci byli šikovní!

DSCN0239 DSCN0240 DSCN0242

Bezinky – úžasné plody přírody

Bezinky jsou úžasné plody! Sladké, chutné, zdravé! A mají krásnou barvu. Obsahují cukr, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektiny, karoteny, vitamíny skupiny B, C, vápník a kyselinu panthotenovou. A mnoho dalších…. zkrátka zdravé mlsání. Můžeme z nich udělat džemy, marmelády, sirupy, kompoty, klevely…

Pozor: Nejezte sirové! ….mají projímavý účinek.

Níže uvádím recept na džem, který v naší rodině patří k těm nejchutnějším!

 

Recept na bezinkový džem:

1 kg bezinek

550 g cukru

želírující látka – pektin (Pektogel) – nemusí být

Můžete k bezinkám přidat švestky (lépe nepřezrálé) – chutě se hezky doplňují.

Bezinky (i švestky) oddělejte od stopek, umyjte a dejte vařit. Čím déle budete vařit, tím méně můžete dát cukru. Cukr slouží jako konzervant, pokud však vyvaříte dost vody, můžete užít cukru dle Vaší chuti. Někdo přidává kyselinu citronovou pro jistotu, že se džem nezkazí. Hotové, žhavé naplňte do vyvařených sklenic, hned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

IMG_0054[1]

 

Navzdory suchu, hryzcům a dalším škůdcům

I přes velké sucho, zahradu vzhledem k její velikosti téměř nezaléváme. Pravidelně dáváme vláhu jen rajčatům, paprikám a cuketám. A světě div se, stále roste. Ale pravdou je to, že vše se sklízí dříve než jiné roky a úroda je menší. Přesto ale je a budeme mít po celý podzim i zimu, co jíst :). Děkujeme.

Letos se kromě sucha potýkáme i s hryzci, kterých je víc než minulý rok. Chutnají jim brambory. Jenže ty jsme jim před dvěma dny vyorali, tak se asi víc vrhnou na mrkev a řepu. Kéž nechají ovocné stromky a keře na pokoji. Do děr pravidelně sypu lógr z uvařené kávy. Prý je to odpuzuje.

Níže fotografie z vyorávání brambor. Jako na zavolanou přišel kamarád v pravý čas, a tak si zkusil práci s pluhem. Nebyl jediný nováček na poli. I náš mladší kůň se učil poprvé chodit sám s pluhem – kůň se musí naučit chodit pomalu a podle řádku. Všichni zúčastnění zaslouží pochvalu a velké dík.

IMG_0020

Bivoj nejdřív nechápal, že musí chodit pomalu

IMG_0037

Tady už rozumí, ale na dlouhé opratě jsme ho ještě nevzali

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0033

Nadšení pomocníci :)

IMG_0039

Šikovní

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept na domácí těstoviny

Protože slepice snáší dost a dost vajec, které nestíháme zkonzumovat, tak jsem se rozhodla vyzkoušet recept na domácí nudle. Koupila jsem levný přístroj, který z těsta udělá placku a poté i rovnou rozřeže na nudle.

Recept:

100 g mouky polohrubé (na část jsem použila i špaldovou jemně mletou)

1 vejce

sůl

lžíce vody

Z ingrediencí uděláme tužší těsto. A poté buď na pomoučeném válu vyválíme tenkou placku, necháme lehce uschnout (cca 30 min. z každé strany). Poté placku nakrájíme, můžeme si pomoci tím, že 2-3 cm široké pruhy naskládáme na sebe a příčně nakrájíme na nudle o šířce, jakou chceme. Pokud máme strojek, válení i krájení se nám vyhne. Nudle necháme úplně uschnout, až se budou lámat. Poté je uschováme do sklenic nebo rovnou vaříme – buď jako polévkové nudle anebo, jak to máme rádi my, přímo jako těstoviny s omáčkou.

Strojek na domácí nudle

Strojek na domácí nudle

Vytáčení medu 2018

Rok se s rokem sešel. Jak pro vinaře je sláva vinobraní, tak pro včelaře je to medobraní. První letošní stáčení máme za sebou, spokojeni, unaveni. A včelky dál létají, nosí nektar a pyl a neustále pracují. Díky jim. A díky těm, kteří nám při medobraní pomáhali.

Letos přišlo jaro a rozkvět prvních květů dříve, než bývá zvykem. Bylo hodně důležité, v jaké síle včely vyzimovaly. Pokud byly silné a v dobré kondici, stihly již snůšku z ovocných stromů i pampelišek.  Pokud však někdo měl včelstvo slabší, zesílilo až na druhou polovinu květu řepky a moc medu v úle nenašel. Tudíž se letos ještě více než kdy jindy potvrdilo, že včelařův rok začíná v pozdním létě – záleží, jak včelař včely zakrmí a nachystá na zimu.

Med už je ve sklenicích a přichystaný k odběru. Těšíme se na Vás!

20180603_085922 20180603_154223

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Odvíčkování medného plástu

 

 

 

 

První prohlídka včelstev

IMG_0025[1]

Většinou koncem března objedeme všechna stanoviště a včelstvům vezmeme spodní nástavek – pokud ho včely neobsedají. V tomto nástavku je nejstarší voskové dílo, tudíž tímto krokem zajistíme, že staré tmavé plásty jdou ze včelstva pryč. Ty většinou během dubna vytavíme na vosk, ze kterého si necháme zpět udělat mezistěny. Tmavé plásty mohou být pro včely zdrojem nemocí,  hůř se udržují v čistotě a buňky díky většímu počtu košilek bývají menší, tudíž se pak líhnou menší a menší včely.

V první dekádě dubna, když je teplé počasí, navštívíme včelstva znovu. Tentokrát jim přidáme nový nástavek s vystavěnými plásty a s jedním stavebním rámkem. Včelám tak dáváme prostor sílit a růst. Zkontrolujeme, zda mají všechna včelstva dostatek zásob. Otevřeme na plno česna a vyčistíme po zimě dna.

Zkontrolujeme letovou aktivitu na časně. Pokud včely aktivně létají a některé přinášejí pyl, je vše v pořádku – mají v úle matku a plodují.

V tomto čase sbírají pyl hlavně na lískách, vrbách a olších.