Švestková epopej

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Letos se urodilo poměrně dost švestek. Ale co se nám stalo poprvé, po deštích nám začaly všechny praskat a bylo třeba je ihned zpracovat. Takže dva dny byly ve znamení švestkových hodů: slíváky, švestkové buchty, švestková omáčka, povidla, švestky v mrazáku, švestky zavařené, povidla.

Švestková povidla:

Vypeckované švestky pokapu octem, lehce posolím a nechám přes noc na chladném místě. Druhý den peču bez míchání v troubě max. na 180 °C. Doba pečení záleží na množství vody, které v sobě švestky mají, počítejme 5-7 hodin. Rozmixuji  a pokud se mi povidla zdají ještě moc řídká, dovařím v hrnci, ale pozor, už je třeba míchat. Žhavá povidla plním do sklenic, vršek přeliju rumem nebo jiným alkoholem. Zadělanou sklenici otáčím dnem vzhůru, nezavařuji.

Zavařené švestky:

Vypeckované švestky natlačím do sklenice, někdy prosypu cukrem, někdy ne. Vrchní vrstvu můžete posypat kyselinou citronovou, švestky se pak méně kazí. Zavařuji výhradně pod nová omnio víčka, pod šroubovacími víčky se švestky skoro vždy zkazí. V zimě zavařené švestky užívám na buchty, placky apod.