Nová tůň je plná vody
Jakmile více zaprší, nové tůně se začnou plnit. Je zajímavé, že se plní až s třídenním až čtyřdenním zpožděním od dešťů. Tůně jsou umístěny v údolnici pod kopcem, kudy odtéká jarní voda ve velkém, ale naopak během suchého léta tam vodu na povrchu nespatříme. Tůně jsme vytvořili během jara a léta letošního roku pomocí malého pásového bagříku a lidské síly.
Je nádhera pozorovat, jak se “díry v zemi” zaplní vodou a jak se sem postupně stahuje život. Ještě nám zbývá vysadit kolem stromy, které snáší zamokření, aby dávaly stín vodní hladině a ta se tak v létě rychle neodpařovala.
Děkujeme… Číst více
Sázíme alej ovocných stromů

O víkendu se nám podařilo založit alej ovocných stromů v krajině. Vysadili jsme 18 vysokokmenů jabloní, třešní, hrušní. Měly by to být všechno stromy, které se hodí do naší nadmořské výšky, většinou staré ovocné odrůdy. Rádi bychom s výsadbou alejí pokračovali i v budoucnu. Stromy ve volné krajině přináší stín, zadržují vodu, poskytují domov živočichům, zvyšují biodiverzitu a budou poskytovat ovoce nejenom nám, ale třeba i kolemjdoucím…
Co s tím lesem?
I nám vzrostlý smrkový les napadl kůrovec, a tak jsme za poslední dva roky museli dřevo vytěžit. Zůstalo tu jen pár jedlí, které bychom spočítali na jedné ruce, vzrostlá bříza a borovice. Tyto stromy tu nezůstaly náhodou. Jsou to tzv. výstavky, které slouží k produkci semen, ze kterých můžou vyrůst nové stromy. I přesto sem zasadíme 3000 sazeniček dubů, buků, jedlí a javorů. Na ploše lesa by se mohlo zasadit až 7500 sazenic, ale my les necháme přirozeně zmlazit. Bříza tu nastoupí velice brzy, zastíní odhalenou půdu a poskytne podmínky pro růst dalších druhů stromů. Prospěšný vztah břízy a… Číst více
Švestková epopej
Letos se urodilo poměrně dost švestek. Ale co se nám stalo poprvé, po deštích nám začaly všechny praskat a bylo třeba je ihned zpracovat. Takže dva dny byly ve znamení švestkových hodů: slíváky, švestkové buchty, švestková omáčka, povidla, švestky v mrazáku, švestky zavařené, povidla.
Švestková povidla:
Vypeckované švestky pokapu octem, lehce posolím a nechám přes noc na chladném místě. Druhý den peču bez míchání v troubě max. na 180 °C. Doba pečení záleží na množství vody, které v sobě švestky mají, počítejme 5-7 hodin. Rozmixuji a pokud se mi povidla zdají ještě moc řídká, dovařím v hrnci, ale pozor,… Číst více
Jak komín k nové hlavě přišel
Byla nebyla jedna komínová hlava, které léta ležela zapomenutá za domem v trávě a kopřivách. Byla krásná, zdobená, celá z pískovce, parádnice, jak má být. Čekala na svůj čas, až se znovu bude moct rozhlídnout po okolí z výšky komína. Asi před 10 dny se spřátelila s majitelem domu a společně vymýšleli, jak ji dostat do výšin až ke komínu. A protože to nebyla jen tak obyčejná hlava, ale velmi těžká a velká, která by lecjakému sedlákovi parádu tvořila, nebyl to lehký úkol. Jakmile se známý mužský objevil, zastavil se a společně všichni tvořili akční plán. Nejeden tu byl a… Číst více
Výsadba ovocných stromů v pozdním jaře
Zahradnictvím se ne vždy podaří z jara prodat všechny nachystané stromky. Nám se poštěstilo, že nám kamarád daroval krásné polokmeny a vysokokmeny ovocných stromů, které se nepodařilo prodat. Zasadili jsme tak 30.dubna deset stromů. Stromy měly už narašené lístky a rozvětvenou korunku. Pokud se sází takto později na jaře, je třeba je radikálně zakrátit, nejlépe nechat 3-4 kosterní větve zakrácené na 3.pupen a a jeden terminál, který se též výrazně zkrátí. Vše je dobře vidět na fotografii níže. Vyrovná se tak poměr mezi korunkou a kořeny.
Kosterní větve se vybírají tak, aby nevycházely z jednoho místa, neb by v budoucnu… Číst více
Kopání tůní
I letošní jaro nám přichystalo delší dobu bez deště. I zima byla na srážky podprůměrná. Jak ukazují klimatické modely, v budoucnu můžeme počítat s delšími obdobími sucha a přívalovými srážkami. Proto je třeba krajinu na takové extrémy připravit. Jako nejlepší řešení zádrže v krajině se jeví mnoho drobných opatření, jako je právě tvorba tůní, svejlů, renaturace toků, výsadba zeleně aj. Na našich pozemcích se snažíme vysazovat remízky, aleje, ovocné sady. Nyní jsme díky dobrovolné práci Jiřího Malíka, Tomáše Poeka a Lenky Wimmerové vytvořili dvě tůně v místech, kde v brzkém jaře proudí voda z kopců nad námi, dostává se… Číst více
Pestrý život na včelnici
Nejen, že na včelnici žijí miliony včel, ale setkáváme se zde s různými živočichy. Letos jsme pod kameny přímo pod úly našli probouzející se tři ještěrky živorordé. Loni nás touto dobou překvapila zmije, asi též zimující pod úly, kde je nesekaná tráva, opadanka, kde na zimu může zmije najít bezpečný úkryt k přežití. Pravidelně se setkáváme na úlech, v různých škvírách s drobnými bezobratlými, jako jsou různé druhy slunéček, mravenců, ploštic, zlatooček, pavouků aj. Mravenci pravidelně lezou po úlových podložkách, kde sbírají kapky sladiny a spadlé roztoče varroa, čímž mohou výrazně zkreslit monitoring počtu roztočů.
V zimě se musí… Číst více
Neobvyklé ptačí budky
Dnes jsme se vydali do lesa pověsit ptačí budky, které jsme v létě vyrobili z prastarých lapačů na kůrovce, tedy alespoň si myslíme, že to byly lapače. Možná se mýlíme a budeme rádi, když nám objasníte pravdu. Našel je kamarád volně pohozené v lese, často už na půl přikryté opadaným materiálem. A dostal nápad, jak starý odpad využít. Jsou vyrobené z plastu, kde jsme s dětmi dolu přidali dřevěné dno. Vyvrtali vletový otvor a budka byla hotova. Sami jsme zvědaví, jak bude fungovat a zda v ní ptáci úspěšně zahnízdí.
První jarní vitamíny
Obzvláště v dnešní zvláštní době, kdy světem pulzují zprávy o šíření Koronaviru, je důležité nejen omezit styk s lidmi a další opatření, ale také posilovat naše zdraví dostupnými vitamíny. Na jaře už je mnoho darů Země, které můžeme sklízet a dopřávat si tak zdravé chutné jídlo, napěchované vitamíny, jarní sílou a výbornou chutí. U nás na Broumovsku už raší lístky bršlice kozí nohy, pampelišky, jitrocele a lze i nalézt kvítka sedmikrásek. Na loukách i v lese je při trochu štěstí možné utrhnout divokou pažitku. U někoho roste i česnek medvědí, výborný jarní zásobník všeho zdravého. Nejlépe divoké byliny… Číst více