Jaro na zahradě
Předpověď slibuje teplé slunečné počasí, tudíž je nejlepší čas vyrazit na zahradu a začít set a sázet. V zemi už by měl být mák. Ten se může dokonce set i v únoru, kdy je na zemi sníh. Pouze se rozhodí a on později, když má vhodné podmínky, vyklíčí.
Nyní je čas vyset mrkev (ranou i pozdní), petržel (kořenovou i kadeřavou), pastiňák a řepy. K těmto plodinám přidáváme do meziřádku cibuli sazečku a jarní cibulku. Tyto zeleniny se vzájemně milují a podporují ve zdravém růstu. Též máme v zemi mangold, hrášek, měsíček.
Ve foliovníku nám rostou saláty, asijské hořčice, ředkvičky, rukola. Minulý týden jsme vyseli semínka košťálovin pro pozdější sadbu. Je čas setí.
Letos opět oséváme hluboké záhony, které jsme vytvořili loni a předloni. Zelenina z nich je úžasná, houževnatá. Zde neryjeme a využíváme permakulturních principů. Na zbytku pole zkoušíme letos poprvé zahradničit bezorebně, pouze s mulčem a kompostem. Je to jiné, než na záhonech, je zde plocha větší, půda není zúrodněna tak hluboko, jako v hlubokých záhonech – uvidíme, jak se zadaří. Inspirací nám je Ridgedale Farm https://www.ridgedalepermaculture.com/about-us.html s Richarem Perkinsem https://www.youtube.com/channel/UC3111rvadtBPUY9JJBqdmzg.
Pokud jsme nestihli na podzim zasadit nějaké keře a stromy, sázíme nyní. Letos je to černý rybíz, muchovník a líska. Sázíme je v půlkruhu ze severní a severo-východní strany zahrady, aby, až vyrostou, tvořily tzv. sluneční past. Budou zeleninu chránit před větrem a koncentrovat sluneční paprsky ke středu. Též přispějí k udržení vhodného mikroklimatu a zvýší biodiverzitu zahrady.