Jak komín k nové hlavě přišel

IMG_6765Byla nebyla jedna komínová hlava, které léta ležela zapomenutá za domem v trávě a kopřivách. Byla krásná, zdobená, celá z pískovce, parádnice, jak má být. Čekala na svůj čas, až se znovu bude moct rozhlídnout po okolí z výšky komína. Asi před 10 dny se spřátelila s majitelem domu a společně vymýšleli, jak ji dostat do výšin až ke komínu. A protože to nebyla jen tak obyčejná hlava, ale velmi těžká a velká, která by lecjakému sedlákovi parádu tvořila, nebyl to lehký úkol. Jakmile se známý mužský objevil, zastavil se a společně všichni tvořili akční plán. Nejeden tu byl a… Číst více

Výsadba ovocných stromů v pozdním jaře

Zahradnictvím se ne vždy podaří z jara prodat všechny nachystané stromky. Nám se poštěstilo, že nám kamarád daroval krásné polokmeny a vysokokmeny ovocných stromů, které se nepodařilo prodat. Zasadili jsme tak 30.dubna deset stromů. Stromy měly už narašené lístky a rozvětvenou korunku. Pokud se sází takto později na jaře, je třeba je radikálně zakrátit, nejlépe nechat 3-4 kosterní větve zakrácené na 3.pupen a a jeden terminál, který se též výrazně zkrátí. Vše je dobře vidět na fotografii níže. Vyrovná se tak poměr mezi korunkou a kořeny.

Kosterní větve se vybírají tak, aby nevycházely z jednoho místa, neb by v budoucnu… Číst více

Kopání tůní

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAI letošní jaro nám přichystalo delší dobu bez deště. I zima byla na srážky podprůměrná. Jak ukazují klimatické modely, v budoucnu můžeme počítat s delšími obdobími sucha a přívalovými srážkami. Proto je třeba krajinu na takové extrémy připravit. Jako nejlepší řešení zádrže v krajině se jeví mnoho drobných opatření, jako je právě tvorba tůní, svejlů, renaturace toků, výsadba zeleně aj. Na našich pozemcích se snažíme vysazovat remízky, aleje, ovocné sady. Nyní jsme díky dobrovolné práci Jiřího Malíka, Tomáše Poeka a Lenky Wimmerové vytvořili dvě tůně v místech, kde v brzkém jaře proudí voda z kopců nad námi, dostává se… Číst více

Pestrý život na včelnici

 

Nejen, že na včelnici žijí miliony včel, ale setkáváme se zde s různými živočichy. Letos jsme pod kameny přímo pod úly našli probouzející se tři ještěrky živorordé. Loni nás touto dobou překvapila zmije, asi též zimující pod úly, kde je nesekaná tráva, opadanka, kde na zimu může zmije najít bezpečný úkryt k přežití. Pravidelně se setkáváme na úlech, v různých škvírách s drobnými bezobratlými, jako jsou různé druhy slunéček, mravenců, ploštic, zlatooček, pavouků aj. Mravenci pravidelně lezou po úlových podložkách, kde sbírají kapky sladiny a spadlé roztoče varroa, čímž mohou výrazně zkreslit monitoring počtu roztočů.

V zimě se musí… Číst více

Neobvyklé ptačí budky

"To jsem vyrobila já!"

“To jsem vyrobila já!”

Už visí.

Už visí.

Vezeme budky do lesa.

Vezeme budky do lesa.

Dnes jsme se vydali do lesa pověsit ptačí budky, které jsme v létě vyrobili z prastarých lapačů na kůrovce, tedy alespoň si myslíme, že to byly lapače. Možná se mýlíme a budeme rádi, když nám objasníte pravdu. Našel je kamarád volně pohozené v lese, často už na půl přikryté opadaným materiálem. A dostal nápad, jak starý odpad využít. Jsou vyrobené z plastu, kde jsme s dětmi dolu přidali dřevěné dno. Vyvrtali vletový otvor a budka byla hotova. Sami jsme zvědaví, jak bude fungovat a zda v ní ptáci úspěšně zahnízdí.

První jarní vitamíny

 

Obzvláště v dnešní zvláštní době, kdy světem pulzují zprávy o šíření Koronaviru, je důležité nejen omezit styk s lidmi a další opatření, ale také posilovat naše zdraví dostupnými vitamíny. Na jaře už je mnoho darů Země, které můžeme sklízet a dopřávat si tak zdravé chutné jídlo, napěchované vitamíny, jarní sílou a výbornou chutí.  U nás na Broumovsku už raší lístky bršlice kozí nohy, pampelišky, jitrocele a lze i nalézt kvítka sedmikrásek. Na loukách i v lese je při trochu štěstí možné utrhnout divokou pažitku. U někoho roste i česnek medvědí, výborný jarní zásobník všeho zdravého. Nejlépe divoké byliny… Číst více

Domácí klobásy

Protože si nechceme domýšlet, co se v zákulisí výroby konvenčních potravin odehrává, snažíme se jíst potraviny s pravdivým příběhem. Návod na jeden takový příběh tu pro Vás mám: Recept na výrobu domácích klobás. Ovce nám spásají louku a z jejich odrostlých jehňat (2-3 ks) máme maso pro naši rodinu na celý rok (jíme maso svátečně jednou za týden). Každoročně děláme na podzim klobásy z vlastního jehněčího masa a koupeného bio vepřového bůčku. Klobásy jsou zpestřením pokrmů naší kuchyně (do zelňačky, k čočce atd.) i náhradou za kupované špekáčky k táboráku. Udírnu vlastní výroby máme dřevěnou (60x60 cm), rozkládací s plechovým podstavcem a externím topeništěm ze starých kamen. Náš osvědčený recept:
Číst více

Adventní trhy: Smiřice a Nové Město nad Metují

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Můžete nás potkat a náš med a dárkové balíčky zakoupit:
23.11. na Adventních trzích ve Smiřicích
27.11. na Adventních trzích v Novém Městě nad Metují
…a možná i na Adventních trzích v broumovském klášteře 15.12.
P.S.: Ceny budou příznivější než na fotografii.

Petržel a vitamín C

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Pokud pěstujeme kořenovou petržel, určitě nevyhazujme její nať. Má spoustu vitamínu C, údajně 4x více než pomeranče a zelí. Obsahuje vitamín B,  vápník, hořčík, železo. Na zimu se dá usušit, nebo zamrazit. Vydrží na záhonu i dlouho do zimy. Je první pomocí při zánětu močových cest.

Recept na medovník od včelaře

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Když nejstarší dcera slaví první kulaté výročí, je třeba upéct něco moc dobrého. A to je kromě babiččina třípatrového dortu i medovník. Jako každý jiný medovník, tak i ten náš je sladkou kalorickou bombou, i když se snažíme lehčí variantu.

Ingredience:

Těsto: 1 vejce, 90g cukru, 40 g medu, 5 lžic mléka, 1 lžička jedlé sody, 450 g hl. špaldové mouky

Krém: 1 salko, 250g másla

Postup: Vejce, cukr, med, máslo, mléko a sodu za stálého míchání vaříme cca 2 min., až hmota zkaramelizuje. Odstavíme a teplé nalijeme do misky s moukou a zpracujeme v těsto. Ihned vyklopíme na vál.… Číst více