Recept na medovník od včelaře

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Když nejstarší dcera slaví první kulaté výročí, je třeba upéct něco moc dobrého. A to je kromě babiččina třípatrového dortu i medovník. Jako každý jiný medovník, tak i ten náš je sladkou kalorickou bombou, i když se snažíme lehčí variantu.

Ingredience:

Těsto: 1 vejce, 90g cukru, 40 g medu, 5 lžic mléka, 1 lžička jedlé sody, 450 g hl. špaldové mouky

Krém: 1 salko, 250g másla

Postup: Vejce, cukr, med, máslo, mléko a sodu za stálého míchání vaříme cca 2 min., až hmota zkaramelizuje. Odstavíme a teplé nalijeme do misky s moukou a zpracujeme v těsto. Ihned vyklopíme na vál. Postupně vyválíme 4-6 tenkých placek ve tvaru kruhu. Přendáme je na vymaštěný plech a vidličkou každý kruh 10x propíchneme. Pečeme rychle do lehkého zhnědnutí. Po vyjmutí z trouby hned pocákáme rumem a vodou. Po hodině můžeme plnit krémem nebo zakysanou smetanou.

Krém: Den předem vaříme 2 hodiny salko (v zavřené plechovce ve vodní lázni), až uvnitř zkaramelizuje. Potom přidáme máslo. Uvádí se jedno celé máslo na jedno salko a promícháme, popř. našleháme. Protože máme radši medovník méně sladký, používáme pouze půl salka a půl másla. Střídám pak vrstvy sladkého krému se zakysanou smetanou, do které přidám vanilku a trochu medu. Na vrch vždy přijde sladký krém, který posypeme nastrouhaným upečeným těstem. To nám zbyde, když vyválíme plát těsta na kruh – odřezky se též upečou a poté nastrouhají.

Dobrou chuť!

 

Napsat komentář