Zkušenosti s mulčem

Rozhodli jsme se část zahrady zamulčovat a vyzkoušet, jestli mulč funguje, jak jsme se dočetli a jestli nám ušetří čas strávený pletím a zléváním. Zde naše výsledky:

Na podzim loňského roku jsme zamulčovali tak, že jsme dali na hlínu vrstvu rok uleželého hnoje smíchaný s opadaným listím, pak kartony a na vrch vrstvu slámy. Na jaře však tato vrstva začala prorůstat pýrem. Proto jsme na stávající mulč navrstvili další vrstvy – kompost, kartony a velkou vrstvu slámy.

Po zmrzlých jsme vysadili sazenice košťálovin, pórku, lichořeřišnice a divokých rajčat. Nejdřív jsme udělali špičatou lopatkou díru do kartonu, vsadili rostlinu i s balem kořenů, zalili a obsypali jednotlivé rostlinky pilinami z listnatých stromů (neužívejte piliny z jehličnatých – působí pro růst inhibičně). Piliny mají zabránit útokům SLIMÁKŮ, kterých bylo zjara pod mulčem víc než jinde na poli. Musí se vždy po dešti nebo po silné ranní rose dosypat, aby byly suché. Většinu rostlinek ochrání, když povyrostou, už to není třeba.

Kámen úrazu tedy nebyli slimáci, ale, což jsme nečekali, HRYZCI! Přes zimu se pod mulč nastěhovali, protože jim je tam tepleji a jsou více chráněni před predátory. A na jaře po výsadbě začali úřadovat. Skoro všechny sazenice košťálovin zlikvidovali během 14 dní (brokolice, kedluby, květáky…), nechutnala jim jen kapusta, červené zelí, pórek a divoká rajčata. Pravdou ale je, že brokolici (asi 2 sazeničky, které zůstaly) a červenému zelí se na mulči nedařilo i přesto, že přežily hryzce. Byly napadené více škůdci (broučkové, mšice…) než jinde na poli a nic moc jsme nesklidili. Zato kapustě a pórku se dařilo výtečně. Divoká rajčata se moc rozbujela. Měla moc živin a udělala neprostupnou bush, tudíž rajčata uzrála pouze na kraji, většina zůstala zelených.

Lichořeřišnice na mulči byla nejprve mizerná, protože byla také napadená malým broučkem, co vyžírá díry v listech. Až v pozdním létě a na podzim, kdy už brouček nebyl, se tak krásně rozbujela, že udělala obrovské polštáře.

Jsou to zajímavé zkušenosti, mulč mi je stále sympatický, neboť když poodkryju vrstvu slámy, vidím spoustu bezobratlých živočichů včetně žížal a půda je krásná, kyprá, i za převládajícího letního sucha vlhká. A plet téměř nemusíte, občas vykoukne pýr nebo šťovík, ale dají se lehce vytáhnout. Ale  s hryzci se těžko bez jedu bojuje, kočky sem tam nějakého uloví, ale to nestačí. Začali se na podzim šířit i na okolní záhony. Tudíž u nás s mulčem především kvůli hryzcům skončíme.

Zakládání mulče

IMG_0083

Nejvíc se na mulči daří pórku, lichořeřišnici a kapustě

Napsat komentář