Sázíme ovocné stromy a keře

Toto jaro je u nás ve znamení velkého sázení. Rozhodli jsem se vysadit jedlé živé ploty, jedlé remízky a časem snad i větší ovocný sad. Pro volbu odrůd jsme se nechali inspirovat knihou od Jaroslava Svobody – Ekozahrady, potom internetovými stránkami o zahradnictví a permakultuře. Do živých plotů jsme zvolili různé odrůdy zimolezů kamčatských, muchovníků a rakytníků a eleuterokoky. Do remízků pak klasické ovocné stromy, jeřáby sladkoplodé, hlohy velkoplodé, dříny, rybízy, jošty.  Ještě bychom rádi zkusili pěstovat mišpuli, kterou se nám zatím nepodařilo sehnat. Většina keřů se dá objednat v eshopu zahradnictví (např. Kruh, Na Zázvorce), keře přijdou v pořádku poštou v květináčích.

Cílem je, abychom měli téměř po celý rok možnost v zahradě sbírat jedlé bobule a ovoce. Hned z jara kvete a brzy plodí zimolez, který pochází ze Sibiře a je údajně velice odolný mrazům. Později nastupují muchovníky a další ovoce. Nejpozději se sbírá mišpule, která je nejlepší až po přejití podzimními mrazíky.

Ovocné stromy jsme museli i v zemi kolem kořenů obalit pletivem. Letos v zimě panovali v zemi hryzci, kteří nám dvě krásné jabloně, které jsme vsadili před 5 lety, zničili. Ožrali všechny kořeny :(. Pravděpodobně se jim u stromků líbilo proto, že jsme jim z jara přidali jako hnojivo vyzrálý hnůj a zamulčovali slámou. Měli tam v zimě tepleji, a to hryzci rádi. Lepší bude mulč na podzim od kořenů odhrabat.

Moc děkujeme za pomoc při výsadbě našim šikovným dětem, milým dobrovolníkům Sabině a Janovi, Standovi, Soně a Štěpánovi, a studentům z Náchoda. Jste všichni úžasní!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

hloubení děr a dávání vyzrálého hnoje

IMG_8443

mulčování

 

 

 

 

 

 

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

¨čerstvě vsazená hrušeň – březen

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

okousaný kmínek bez kořenů – hryzci

 

Napsat komentář