Bezinky jsou úžasné plody! Sladké, chutné, zdravé! A mají krásnou barvu. Obsahují cukr, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektiny, karoteny, vitamíny skupiny B, C, vápník a kyselinu panthotenovou. A mnoho dalších…. zkrátka zdravé mlsání. Můžeme z nich udělat džemy, marmelády, sirupy, kompoty, klevely…
Pozor: Nejezte sirové! ….mají projímavý účinek.
Níže uvádím recept na džem, který v naší rodině patří k těm nejchutnějším!
Recept na bezinkový džem:
1 kg bezinek
550 g cukru
želírující látka – pektin (Pektogel) – nemusí být
Můžete k bezinkám přidat švestky (lépe nepřezrálé) – chutě se hezky doplňují.
Bezinky (i švestky) oddělejte od stopek, umyjte a dejte vařit. Čím déle budete vařit, tím méně můžete dát cukru. Cukr slouží jako konzervant, pokud však vyvaříte dost vody, můžete užít cukru dle Vaší chuti. Někdo přidává kyselinu citronovou pro jistotu, že se džem nezkazí. Hotové, žhavé naplňte do vyvařených sklenic, hned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.