Tak jsem díky Pravému domácímu časopisu objevila kouzlo trhanky. Zatím jsem vyzkoušela žitnou, dá se ale na mnoho způsobů zpracovávat i trhanka pšeničná. Pokud někdo neví, stejně jako já před týdnem, co je trhanka, pro ně krátké vysvětlení: Trhanka je drcené zrno na hrubou strukturu, není to mouka, ale zároveň to není ani celé zrno, něco mezi. V trhance jsou zachovány všechny důležité látky, které obsahuje celé zrno. Dá se sehnat v obchodě se zdravou výživou nebo se dá vyrobit doma – pokud mlýnek na mouku povolíme tak , aby se rozrušilo celé zrno, ale nemlelo se na mouku, máme domácí trhanku.
Trhankový nákyp – podle Pravého domácího časopisu
300 g žitné trhanky
50 g mletého máku
100 g mletých vlašských ořechů
200 g ovoce (jablka, švestky, hrušky – může být i mražené nebo kompotované)
4 lžíce medu
400 ml vody
špetka soli, lžíce oleje
Trhanku nasucho opražíme, poté zalijeme vodou a vaříme cca 20 min, po uvaření by měla mít konzistenci husté kaše. Smícháme s nakrájeným ovocem. Já jsem ještě přidala rozinky. Přidáme mák, ořechy a med. Medu opravdu stačí jen 4 lžíce, nákyp je dost sladký. Směs vložíme do vymazané formy pečeme v troubě na 180 °C cca 20 min.
Tím, jak se žitná trhanka na sucho opraží, chytne nákyp zajímavou, lehce kávovou chuť. Je to mňamka!
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.