Čas dýní
Dýně jsou sklizeny a uskladněny. Na suchém, docela i teplém místě nám vydrží některé druhy až do června (odrůda Blue Banana, Sweet oregon). Dýně miluju, neboť se z nich dá vykouzlit vše: polévka, pomazánka, buchty, koláče, příloha k masu, pyré ad. Nejvíc máme oblíbenou hokaido polévku s celerem nebo pastiňákem a červenou čočkou. A níže jsou dva recepty na sladké:
Děti mají obzvlášť rády tuto:
300 g mouky (1 díl pšeničná celozrnná, 1 díl pšeničná hladká, 1 díl celozrnná pohanková)
300 g nastrouhané dýně (nebo cukety)
3 vajíčka
100 – 120 cukru (nahrazuji z velké části medem)
1/4 l mléka
trochu oleje
prášek do pečiva
Našleháme vajíčka s cukrem a medem, postupně přidáme všechny ingredience. Do vymazaného a kokosem vysypaného plechu nalijeme řidší těsto a dáme péct. Navrch polévám čokoládou a posypu kokosem.
Inspirací mi byly webové stránky www.conovehonakopci. cz
Bezlepkové dýňové muffiny:
4 vejce
50 g mletého lněného semínka
50 g nastrouhaného jablka
150 – 200 g jemně nastrouhané dýně
125 g mletých slunečnicových semínek
50 – 70 g mletého máku
100 – 120 g medu
kapku mléka
vanilka
lžička skořice
lžička prášku do pečiva
3 lžíce oleje, špetka soli
Žloutky chvíli šleháme s medem. Přidáme ostatní suroviny kromě bílků. Z bílku vyšlaháme sníh, který opatrně přimícháme do těsta.
Směsí naplníme formičky na muffiny. Pečeme cca 25 min. při 175 °C. Po vychladnutí můžeme ozdobit šlehačkou.
Inspirací mi byl recept z knihy Sladkosti bez výčitek – Tatiana Jelínek. Vřele doporučuji.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.