Máme malá káčata

Loni v srpnu jsme dostali párek kachen – kříženců indického běžce s kachnou ruánskou. Dlouho trvalo, než si u nás zvykly, byly hodně bázlivé. Až na jaře začaly obcházet celý dvůr, byla to radost se na ně dvě dívat, jak spolu cestují kolem celého domu a hledají něco k snědku. Kachna začala v březnu snášet vejce a 5. dubna zasedla na hnízdo. Sedí poprvé, takže začátek byl taký rozpačitý. Tři noci před tím vejce zahřívala, ale přes den zase běhala po venku. Až když jsme ji ve dne zavřeli v kachníku, zasedla trvale. Všude se píše, že má sedět 28 dní a poté se klubou káčata. U nás se první káče vyklubalo 30. den.

32. den, když se nic na hnízdě nedělo, jsme si řekli, že už je po líhnutí a vejce chtěli vyhodit…ale pak jsme si to rozmysleli…ještě chvilku počkáme. No a teď máme 6 káčat, to poslední se vyklubalo až 36. den. Je to pro nás záhada, čím se inkubační doba mohla prodloužit, jestli tím, že venku bylo hodně chladno, nebo tím, že pod sebou měla hodně vajec … Pokud někdo ví, budeme rádi za vysvětlení.

Šest káčat je pro nás velký úspěch, mysleli jsme si, že když kachna nejdříve 3x vajíčka naseděla a pak je opustila, že z nich nebude nic. Radši jsme pro jistotu, když zasedla úplně, pod ní dali ještě další tři vejce indického běžce od sousedů. A teď se slimáci těšte! Níže pár fotek pro potěšení.

Poprvé venku, káče staré 2 dny

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Kachna na hnízdě

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Kachna vodí a hlídá mladé

Napsat komentář