Domácí klobásy

Protože si nechceme domýšlet, co se v zákulisí výroby konvenčních potravin odehrává, snažíme se jíst potraviny s pravdivým příběhem. Návod na jeden takový příběh tu pro Vás mám:
Recept na výrobu domácích klobás.
Ovce nám spásají louku a z jejich odrostlých jehňat (2-3 ks) máme maso pro naši rodinu na celý rok (jíme maso svátečně jednou za týden). Každoročně děláme na podzim klobásy z vlastního jehněčího masa a koupeného bio vepřového bůčku. Klobásy jsou zpestřením pokrmů naší kuchyně (do zelňačky, k čočce atd.) i náhradou za kupované špekáčky k táboráku. Udírnu vlastní výroby máme dřevěnou (60×60 cm), rozkládací s plechovým podstavcem a externím topeništěm ze starých kamen.

Náš osvědčený recept:

Suroviny (na 5 kg):

3 kg – skopového masa (libovější)
2 kg – vepřový bůček (nemusí být moc libový)
6 m cca – vepřová střeva
0,4 litru – studená
voda (nebo studený vývar z kostí)

Koření:

90 g soli
75 g česneku
25 g kmínu drceného
15 g kmínu celého
50 g papriky sladké
25 g papriky pálivé
10 g pepře mletého
2 g nového koření
mletého. Možno přidat po 2 g kari koření, muškátového oříšku (mletého) či drceného jalovce a dálší dle vlastní fantazie.

Postup výroby směsi na klobásy:

Půlku skopového nameleme na jemno. My máme nejmenší otvory mlecí destičky velikosti cca 4 mm a stačí to, aby klobásy po vyuzení držely pěkně pohromadě a nerozpadávaly se. Zbytek skopového a bůček nameleme na hrubo (destička s otvory 8-10 mm).

Veškeré koření, utřený česnek i sůl smícháme s vodou (popř. vývarem z kostí) a celé to rukama zamícháme dohromady s jemně namletým masem. Poté pořádně smícháme i se zbytkem namletého masa, až se to spojí (mícháme cca 10 minut). Hmotu zakryjeme, aby neoschla a necháme ji do dalšího dne ležet v chladu.

Před plněním do střev směs na klobásy trochu masa opeču na pánvičce jako karbanátek a mám představu jak klobásy budou chutnat (při ochutnávce se zdá maso o něco slanější než budou ve finále klobásky).

Postup narážení klobás do střev:

K plnění klobás do střev používáme klasický ruční mlýnek s dokoupeným nástavcem a vepřová střeva (průměru 32/34 mm), dají se koupit přes internet a pošlou je balená a nasolená. Před plněním klobás střívka necháme přes noc (nebo pár hodin) namočené ve studené vodě v ledničce. Plnění masa do střívek děláme den před uzením. Samotné plnění je vhodné omrknout na youtube. Po naplnění do střívka první a poslední klobásky stačí na volném konci střeva udělat uzel a každou druhou klobásu 2-3 krát zatočit a nechat v chladnu do dalšího dne.

Postup uzení:

Klobásy věšíme do vyhřáté udírny a udíme 5-7 h při teplotě 65 – 75 °C. K uzení používáme vyschlé polínka  z listnáčů (buk, třešeň, švestka, olše). Občasná vyšší teplota po krátkou dobu nevadí.

Po vyuzení jsou klobásy vynikající jak za studena, tak i uvařené. Přidáváme jako zpestření zelňačky nebo opékáme na ohni s partou kamarádů J . Klobásy lze delší dobu skladovat v mrazáku nebo je nechte vyschnout na suchém chladném místě.

www.statekvavrovi.cz
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

Konstrukce udírny: Jednoduše řečeno: jsou to čtyři stěny ze smrkových prken (60×60 cm) a dřevěné víko (65×65 cm). Přístup do udírny je shora víkem s dvěma dírami pro odvod kouře (15×15 cm), které při uzení podle potřeby zužuju prkýnkem (až na škvíru 1cm), abych udržel potřebnou teplotu.  Základna je plech s dírou pro kouřovod a nad ním je na dvou cihlách další plech, který zabraňuje odkapávání přímo do kouřovodu (prevence vzplanutí mastnoty). Délku kouřovodu od topeniště bych volil cca 1m aby nedocházelo ke zbytečným ztrátám tepla. Ještě je dobré si pohlídat, aby kouř proudil v udírně cca rovnoměrně (umístěním a velikostí plechu na odkapávání). Detaily vlastní udírny si pak doladíte podle potřeby.

udírna bez dvou stěn

udírna bez dvou stěn

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Adventní trhy: Smiřice a Nové Město nad Metují

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Můžete nás potkat a náš med a dárkové balíčky zakoupit:
23.11. na Adventních trzích ve Smiřicích
27.11. na Adventních trzích v Novém Městě nad Metují
…a možná i na Adventních trzích v broumovském klášteře 15.12.
P.S.: Ceny budou příznivější než na fotografii.

Petržel a vitamín C

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Pokud pěstujeme kořenovou petržel, určitě nevyhazujme její nať. Má spoustu vitamínu C, údajně 4x více než pomeranče a zelí. Obsahuje vitamín B,  vápník, hořčík, železo. Na zimu se dá usušit, nebo zamrazit. Vydrží na záhonu i dlouho do zimy. Je první pomocí při zánětu močových cest.

Recept na medovník od včelaře

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Když nejstarší dcera slaví první kulaté výročí, je třeba upéct něco moc dobrého. A to je kromě babiččina třípatrového dortu i medovník. Jako každý jiný medovník, tak i ten náš je sladkou kalorickou bombou, i když se snažíme lehčí variantu.

Ingredience:

Těsto: 1 vejce, 90g cukru, 40 g medu, 5 lžic mléka, 1 lžička jedlé sody, 450 g hl. špaldové mouky

Krém: 1 salko, 250g másla

Postup: Vejce, cukr, med, máslo, mléko a sodu za stálého míchání vaříme cca 2 min., až hmota zkaramelizuje. Odstavíme a teplé nalijeme do misky s moukou a zpracujeme v těsto. Ihned vyklopíme na vál. Postupně vyválíme 4-6 tenkých placek ve tvaru kruhu. Přendáme je na vymaštěný plech a vidličkou každý kruh 10x propíchneme. Pečeme rychle do lehkého zhnědnutí. Po vyjmutí z trouby hned pocákáme rumem a vodou. Po hodině můžeme plnit krémem nebo zakysanou smetanou.

Krém: Den předem vaříme 2 hodiny salko (v zavřené plechovce ve vodní lázni), až uvnitř zkaramelizuje. Potom přidáme máslo. Uvádí se jedno celé máslo na jedno salko a promícháme, popř. našleháme. Protože máme radši medovník méně sladký, používáme pouze půl salka a půl másla. Střídám pak vrstvy sladkého krému se zakysanou smetanou, do které přidám vanilku a trochu medu. Na vrch vždy přijde sladký krém, který posypeme nastrouhaným upečeným těstem. To nám zbyde, když vyválíme plát těsta na kruh – odřezky se též upečou a poté nastrouhají.

Dobrou chuť!

 

Brambory nám pomáhaly vyorávat děti z broumovského tábora

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Letos nám pomáhaly vybírat brambory děti z nedalekého Broumova. Pro některé to byla první zkušenost, někdo viděl poprvé koně zapřaženého v pluhu. Moc práce nás jsme ale neměli. Letošní rok jsme sklidili velice málo brambor, hodně zaúřadovala plíseň bramborová a mandelinka. Příští rok si budeme muset brambory více ohlídat. Všem pomocníkům moc děkujeme!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Sladká sezóna je tu!

Máme za sebou první dvě vytáčení medu. Radujeme se z lahodného květového medu, ale také letos po čtyřech letech i z medu medovicového. Všechny medy, včetně květového pastového můžete koupit osobně u nás, nebo Vám pošleme poštou přímo domů.

IMG_7324

Mizuna, Mibuna, Komatsuna, Wasabino

 

DSCN0913

…zní to jako zaklínadlo v prastarém jazyce. Ale kdepak, jedná se o asijskou listovou zeleninu. Vzdáleně jsou tyto rostliny příbuzné křenu. Liší se od sebe chutí a i vzhledem. Chuť mohou mít podobnou kedlubnám, čínskému zelí, křenu či velmi pikantní wasabi. Listy jsou různě velké, kadeřavé, hladké, okrouhlé, rovné…

Mají rády chladnější část roku. Můžeme vysévat do skleníků na začátku března, během dubna a května můžeme sít ven na záhony. Pro podzimní sklizeň vyséváme v srpnu a září. Jsou to nenáročné rostliny.

Letos je pěstuji poprvé a jsou mým favoritem mezi jarní zeleninou. Skvěle se hodí do míchaných salátů s rukolou, hlávkovým salátem, řeřichou, bršlicí.

Inspirací v pěstování mi byla skvělá knížka od manželů Svobodových „Zelenina z ekozahrady“, kde najdete vše o permakulturním zahradničení. Autorka zde píše o zeleném Wasabino: „Když jde rostlina do květu, listy pálí tak, že mně osobně při pojídání skoro lezou oči z důlků.“ Takže kdo má rád pálivé, směle do pěstování Wasabino a dalších asijských hořčic!

DSCN0958

Wasabino

Jarní kopřivová polévka

DSCN0914

Ingredience:

3 hrsti mladých kopřiv

1 cibule

2 mrkve

čerstvé oregano

čerstvá bazalka, bršlice nebo libeček

smetana

sůl, pepř

olej

uvařené vejce a brambory

Postup:

Na oleji (másle) osmahneme cibuli, poté přidáme mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle a též krátce osmahneme. Krátce spaříme kopřivy, které nakrájíme a přidáme do hrnce. Zalijeme vodou. Osolíme. Ke konci přidáme česnek, nakrájenou bršlici, oregano, popř. další bylinky. Můžeme zahustit moukou nebo dětskou krupičkou. Zalijeme smetanou. Podáváme na talíř s pokrájeným uvařeným vajíčkem a brambory.

 

 

Pyrenejský pes proti vlkům

Na deset dní jsme měli možnost hostit dvouměsíční fenku pyrenejského psa, který má sloužit k ochraně ovčího a kozího stáda před vlky. Fenka byla přivezena ze Španělska, kde se narodila ve chlévě mezi ovcemi. Nyní se potřebovala socializovat na stádo, které už má jehňata. Jednodušeji si udělá vztah k jehňatům než k dospělým ovcím. A protože její majitelka ještě jehňata ani kůzlata neměla, byla na pár dní u nás ve stodole mezi ovcemi a malými jehňaty. To aby se nepřerušila její správná výchova, ke které mimo jiné prý patří i zákaz přílišného mazlení. Což bylo velice těžké. Fenka už je u své majitelky. Věřím, že je spokojená a my též, že už si nemusíme odříkávat hlazení tak krásného tvora.

Pořízení pasteveckého psa vnímáme jako dobrou, zodpovědnou cestu ochrany svého stáda. My půjdeme jinou cestou, naše malé stádečko chceme ochránit lepším zabezpečením pastvin vyššími elektrickými ohradníky a eventuálně zavíráním ovcí na noc. Ať vlci loví přemnoženou zvěř v lese a neláká je snadná kořist neochráněných hospodářských zvířat.

 

DSCN0830

 

Zdravější vánoční cukroví

DSCN0426

Ne že by toto cukroví bylo super zdravé, ale určitě je to o něco zdravější varianta ke klasickému vánočnímu cukroví. Tyto tři recepty mám odzkoušené a doporučuji vyzkoušet. Pohankové rohlíčky vypadají svou barvou neobvykle a člověk si na ně musí chvíli zvykat – nyní jsou mým favoritem mezi cukrovími, Filip má ale jiný názor :).

Celozrnné sušenky

1 hrnek mandlí

1 hrnek ovesných vloček

1 hrnek celozrnné mouky

1/2 hrnku oleje

0,3 hrnku medu

lžička skořice, špetka soli

prášek do pečiva

Mandle i vločky rozmixujeme a smícháme s moukou, solí, skořicí a PP. Pak přidáme olej a med, promícháme.

Těsto tvoříme hrudky, které klademe na plech. Do hrudek uděláme prstem důlek, který vyplníme marmeládou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Pohankové rohlíčky

250 g celozrnné pohankové mouky

210 g másla

70 g třtinového cukru

1 vanilkový cukr

100 g mletých ořechů

cukr na obalení

Všechny suroviny zpracujeme na těsto. Necháme odležet několik hodin. Z těsta vytvarujeme válečky o průměru cca 2 cm. Tvarujeme do tvaru rohlíčků. Pečeme na 180 °C 15-20 minut. Teplé obalujeme v cukru.

Celozrnné pracny

250g polohrubé mouky

150g ovesné vločky

150g máslo

120g moučkového cukru

70g slunečnicová semínka

70g dýňová semínka (popř.ořechy)

20g kakao (i méně)

1/2 lžička kardamon

Ovesné vločky lehce opražíme a necháme vychladnout. Pak je v mixéru pomeleme spolu se semínky. Promícháme s moukou, cukrem, kakaem a kardamomem. Přidáme tuk a trochu vody. Necháme 30 minut odležet. Poté plníme do formiček.

Ze stejného těsta si zároveň udělám pracny, ořechy i bábovičky.