Zdravější vánoční cukroví
Ne že by toto cukroví bylo super zdravé, ale určitě je to o něco zdravější varianta ke klasickému vánočnímu cukroví. Tyto tři recepty mám odzkoušené a doporučuji vyzkoušet. Pohankové rohlíčky vypadají svou barvou neobvykle a člověk si na ně musí chvíli zvykat – nyní jsou mým favoritem mezi cukrovími, Filip má ale jiný názor :).
Celozrnné sušenky
1 hrnek mandlí
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek celozrnné mouky
1/2 hrnku oleje
0,3 hrnku medu
lžička skořice, špetka soli
prášek do pečiva
Mandle i vločky rozmixujeme a smícháme s moukou, solí, skořicí a PP. Pak přidáme olej a med, promícháme.
Těsto tvoříme hrudky, které klademe na plech. Do hrudek uděláme prstem důlek, který vyplníme marmeládou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Pohankové rohlíčky
250 g celozrnné pohankové mouky
210 g másla
70 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
100 g mletých ořechů
cukr na obalení
Všechny suroviny zpracujeme na těsto. Necháme odležet několik hodin. Z těsta vytvarujeme válečky o průměru cca 2 cm. Tvarujeme do tvaru rohlíčků. Pečeme na 180 °C 15-20 minut. Teplé obalujeme v cukru.
Celozrnné pracny
250g polohrubé mouky
150g ovesné vločky
150g máslo
120g moučkového cukru
70g slunečnicová semínka
70g dýňová semínka (popř.ořechy)
20g kakao (i méně)
1/2 lžička kardamon
Ovesné vločky lehce opražíme a necháme vychladnout. Pak je v mixéru pomeleme spolu se semínky. Promícháme s moukou, cukrem, kakaem a kardamomem. Přidáme tuk a trochu vody. Necháme 30 minut odležet. Poté plníme do formiček.
Ze stejného těsta si zároveň udělám pracny, ořechy i bábovičky.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.