Zdravější vánoční cukroví

DSCN0426

Ne že by toto cukroví bylo super zdravé, ale určitě je to o něco zdravější varianta ke klasickému vánočnímu cukroví. Tyto tři recepty mám odzkoušené a doporučuji vyzkoušet. Pohankové rohlíčky vypadají svou barvou neobvykle a člověk si na ně musí chvíli zvykat – nyní jsou mým favoritem mezi cukrovími, Filip má ale jiný názor :).

Celozrnné sušenky

1 hrnek mandlí

1 hrnek ovesných vloček

1 hrnek celozrnné mouky

1/2 hrnku oleje

0,3 hrnku medu

lžička skořice, špetka soli

prášek do pečiva

Mandle i vločky rozmixujeme a smícháme s moukou, solí, skořicí a PP. Pak přidáme olej a med, promícháme.

Těsto tvoříme hrudky, které klademe na plech. Do hrudek uděláme prstem důlek, který vyplníme marmeládou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Pohankové rohlíčky

250 g celozrnné pohankové mouky

210 g másla

70 g třtinového cukru

1 vanilkový cukr

100 g mletých ořechů

cukr na obalení

Všechny suroviny zpracujeme na těsto. Necháme odležet několik hodin. Z těsta vytvarujeme válečky o průměru cca 2 cm. Tvarujeme do tvaru rohlíčků. Pečeme na 180 °C 15-20 minut. Teplé obalujeme v cukru.

Celozrnné pracny

250g polohrubé mouky

150g ovesné vločky

150g máslo

120g moučkového cukru

70g slunečnicová semínka

70g dýňová semínka (popř.ořechy)

20g kakao (i méně)

1/2 lžička kardamon

Ovesné vločky lehce opražíme a necháme vychladnout. Pak je v mixéru pomeleme spolu se semínky. Promícháme s moukou, cukrem, kakaem a kardamomem. Přidáme tuk a trochu vody. Necháme 30 minut odležet. Poté plníme do formiček.

Ze stejného těsta si zároveň udělám pracny, ořechy i bábovičky.

Napsat komentář