Čas dýní

Dýně jsou sklizeny a uskladněny. Na suchém, docela i teplém místě nám vydrží některé druhy až do června (odrůda Blue Banana, Sweet oregon). Dýně miluju, neboť se z nich dá vykouzlit vše: polévka, pomazánka, buchty, koláče, příloha k masu, pyré ad. Nejvíc máme oblíbenou hokaido polévku s celerem nebo pastiňákem a červenou čočkou. A níže jsou dva recepty na sladké:

Děti mají obzvlášť rády tuto:

300 g mouky (1 díl pšeničná celozrnná, 1 díl pšeničná hladká, 1 díl celozrnná pohanková)

300 g nastrouhané dýně (nebo cukety)

3 vajíčka

100 – 120 cukru (nahrazuji z velké části medem)

1/4 l mléka

trochu oleje

prášek do pečiva

Našleháme vajíčka s cukrem a medem, postupně přidáme všechny ingredience. Do vymazaného a kokosem vysypaného plechu nalijeme řidší těsto a dáme péct. Navrch polévám čokoládou a posypu kokosem.

Inspirací mi byly webové stránky www.conovehonakopci. cz

 

Bezlepkové dýňové muffiny:

4 vejce

50 g mletého lněného semínka

50 g nastrouhaného jablka

150 – 200 g jemně nastrouhané dýně

125 g mletých slunečnicových semínek

50 – 70 g mletého máku

100 – 120 g medu

kapku mléka

vanilka

lžička skořice

lžička prášku do pečiva

3 lžíce oleje, špetka soli

Žloutky chvíli šleháme s medem. Přidáme ostatní suroviny kromě bílků. Z bílku vyšlaháme sníh, který opatrně přimícháme do těsta.

Směsí naplníme formičky na muffiny. Pečeme cca 25 min. při 175 °C. Po vychladnutí můžeme ozdobit šlehačkou.

Inspirací mi byl recept z knihy Sladkosti bez výčitek – Tatiana Jelínek. Vřele doporučuji.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *