Jáhelný makovec

Makovec

Včera jsem zkusila zajímavý recept, upravený podle knížky Víme, co jíme od Biolenky. Knihu doporučuji všem, kteří rádi vaří z jáhel, pohanky, kukuřice… a chtějí inspiraci na moučníky, pomazánky, polévky…

Ingredience na makovec:

400 g jáhel

4 lžíce čerstvě namleté špaldové mouky nebo pšeničných klíčků

50-100 g špaldové mouky (na zahuštění)

200 g rozinek

250 g máku

1 lžička skořice

med, citronová šťáva

Postup:

Jáhly uvaříme dle návodu, nezapomeneme před vařením propláchnout žhavou vodou.

Do husté jáhelné kaše teplé asi 40 C, vmícháme 4 lžíce špaldové mouky (nebo klíčky). Necháme v teple 4 hodiny fermentovat. Kaše tak přirozeně zesládne. Poté přidáme namletý mák, pokrájené rozinky, skořici, citronovou šťávu, dle chuti tekutý med. Pokud je kaše řídká, zahustíme špaldovou moukou.

Do vymazaného plechu (na vysypání místo klasické mouky můžeme použít strouhaný kokos), rozprostřeme těsto a vršek můžeme potřít kvalitním olejem. Pečeme cca 45 min. na 170 C.

Makovec nás příjemně překvapil, všem moc chutná !

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *